Afvallen door meer te bewegen is een leugen

Door Dennis, 29-09-2014 10:46 PM

Sinds de opmars van obesitas horen we dat overgewicht een probleem is dat we zelf kunnen oplossen. We bewegen gewoon te weinig en zitten teveel voor de buis. Elke calorie die je eet moet je verbruiken. Doe je dat niet, dan is dat JOUW probleem.

 

Onlangs heb ik de documentaire Fed Up gezien, een schrikbarende eye-opener waarna je met een heel ander gevoel door de supermarkt loopt. Deze documentaire laat zien hoe we voor de gek worden gehouden door de voedingsindustrie. Sinds de jaren 70 is de hoeveelheid toegevoegde suiker in levensmiddelen zo groot geworden, dat inmiddels 80% van de levensmiddelen in de supermarkt onnodig bijdraagt aan het overschrijden van de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker. Mensen zijn letterlijk verslaafd geworden aan suiker. Het meest erge van alles, we denken vaak dat we juist beter en bewuster zijn gaan eten, maar worden gewoon keihard voor de gek gehouden.

Ik koop alleen maar light en low-fat producten, waar gaat het fout?

Helaas kom je er na het kijken van deze documentaire erachter dat dit marketingtermen zijn. Zodra bekend was geworden dat vet kon zorgen voor het dichtslippen van aderen, moest de voedselindustrie wel tegemoet komen aan het verwijderen van vetten in het eten. Een groot nadeel was alleen dat vet als positieve eigenschap heeft dat het goed smaak kan behouden. Levensmiddelen zonder vet waren simpelweg ook minder lekker. De oplossing voor dit probleem was suiker toe te voegen. En zo introduceerde de oplossing voor het ene probleem een veel groter ander probleem.

Suiker heeft namelijk een verslavend effect. De documentaire laat zien dat de hersenactiviteit (receptoren die actief zijn) die ontstaat bij suikerinname vrijwel gelijk zijn als die bij cocaïne. Het effect is ook vrijwel hetzelfde. Het zorgt voor een korte high waardoor je jezelf beter voelt, maar ook een lange down periode waarin je jezelf futloos voelt. Het gevolg is dat je lichaam gaat roepen om voedsel, je wilt jezelf namelijk weer snel goed voelen.

Is de voedingsindustrie op de hoogte van dit probleem?

Ja, maar ze zijn ook op de hoogte van het feit dat wij graag etiketten lezen. De oplossing die ze hiervoor gekozen hebben is om suiker gewoon anders te gaan noemen: Sucrose, Sacharose, Fructose, Dextrose, Glucose, Lactose, Galactose, Maltose, Maltodextrine, Ahornsiroop, Esdoornsiroop, Muscovado, Agavesiroop, Piloncillo, Rijststroop, Caramel , Dadelstroop en nog veel meer. In totaal zijn er meer dan 50 benamingen die allemaal op hetzelfde neerkomen: Er zit toegevoegde suiker in het product dat je eet.

En hoe zit het dan met suikers in fruit?

Ja, in fruit zitten ook suikers. Het voordeel van fruit is alleen dat er ook vezels in zitten. Die zorgen voor een goede vertering en balans in je lichaam. Suikers uit fruit zijn daardoor minder schadelijk voor je gezondheid. Drink je bijvoorbeeld sinaasappelsap zonder vruchtvlees, dan zijn de suikers daarin ineens slechter. Je lichaam heeft veel meer moeite met het verwerken van die suikers en zal de suiker al snel gaan omzetten in vetten. En dat terwijl je juist denkt goed bezig te zijn tijdens het drinken van een glas sap.

Help, wat kan ik dan het beste doen?

De oplossing is niet gemakkelijk, het kost extra tijd en inspanning. Eet 'echt voedsel'. Als je bijvoorbeeld pasta gaat eten, maak dan zelf de saus en bereid dit op basis van verse ingrediënten. Zorg dat je bewuster wordt van wat je eet. Als tip kan ik aanraden om echt deze documentaire te kijken. Heb je behoefte aan meer informatie over hoe je gezond en bewust kan eten, dan willen wij je van harte doorverwijzen naar één van onze diëtistes. 

En nu terug naar het onderwerp

Is afvallen door meer te bewegen een leugen? Letterlijk gezien niet, want sport is gezond voor je lichaam. Sporten zorgt ervoor dat je verbranding zal toenemen. Ons lichaam is niet gemaakt voor lange kantoorbanen of uren lang in de schoolbanken. Beweging is altijd goed. 

Heb je last van overgewicht en het lukt je niet om dit kwijt te raken door te sporten, dan ligt het probleem waarschijnlijk niet bij jou. Het probleem ligt oorspronkelijk bij de voedselindustrie die ons graag verslaafd ziet aan het blijven consumeren van hun producten. 

Moet ik nu blijven sporten?

Sport is gezond voor je lichaam, dat staat vast. Je moet het alleen niet als het wondermiddel zien dat alle problemen zal gaan oplossen. Of je nu wilt afvallen of niet, het is aan te raden om bewust te zijn van wat je eet en ervoor te zorgen dat je gezonder gaat eten. Door te sporten pak je een deel van het probleem aan. Je gaat meer verbranden en je krijgt er uiteindelijk ook meer energie van. Door gezonder te gaan eten zorg je ervoor dat je lichaam niet onnodig hard moet werken om afvalstoffen te verwerken, wat ook bijdraagt aan een beter en fitter gevoel. Uiteindelijk komt alles neer op een gezonde balans in je leven. En door bijvoorbeeld deze documentaire te bekijken wordt je bewust en maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.

Waar kan ik deze documentaire vinden?

Op deze site staat meer informatie over de aanschaf en je kan er ook een trailer zien. De film kost nog geen 10 dollar, omgerekend net iets meer dan 7 euro. 

We hopen dat we veel personen kunnen bereiken met dit bericht. Deel het met vrienden en familie en zorg dat iedereen wat meer bewust wordt van wat we eten en drinken.

-Team Legendary


Overig nieuws

Schrijf je in voor onze trainingen

Bootcampen voor het Rode Kruis

6de editie van de Legendary Heroes 10k Run

Run2Day Bootcamp - gratis try-out

Ruil je schoenen in voor het goede doel - en ontvang korting

Aanbieding - 10 Lessen Bootcamp voor maar 30 euro

Vanaf 2016 ook Bootcamp training in het Oosterpark

Geef een sportief cadeau deze kerst

Interview met een Powerfoodie

Interview met een Dutch Mud Men

De ervaring van Malou en Amber - Legends werden Vikingen

Wat onze klanten zeggen over Legendary Sports

Excuses do not burn calories

Tracteer jezelf op een sportief cadeau met korting

Voorkom een winterdip door te blijven sporten

Heb jij de inschrijving voor de dam tot damloop gemist

Bootcamp in het Flevopark

5de editie van de Legendary Heroes 10k Run

Legendary Buddy weken - trainen met een flinke korting

Bootcamp try out - geef jezelf op voor een gratis proefles

Nu ook Bootcamp training in het Flevopark - gratis proefles

Nieuwe Bootcamp trainer - Yasmiin Omar

Trainen voor de Dam tot Damloop of de halve marathon

Circuit Training bij de Sloterplas

4de editie van de Legendary Heroes 10k Run

Legendary Heroes 10k Run

Zaterdag en Zondag Bootcamp in het Amsterdamse Bos

Running and Core Training

Bevrijdingsloop op 4 mei

Hardlopen - lekker fit de zomer in

Gratis proefles

Goede voornemens Bootcamp actie

Sport en doorzettingsvermogen - een lastige combinatie

Blauwe bessen versnellen herstel spieren

Speciale Bootcamp aanbieding voor de koude maanden

Reserveer nu online

Legendary Heroes 10k Run

Burpees - De oefening we all love to hate

Legends worden Vikingen bij de Strong Viking Obstacle Run

Legendary Dirt Maniacs

Mythes over trainen en vet

Vochtverlies tijdens sport

Inschrijving gestart voor de Legendary Urbanathlon

Legendary Healthy Kids

Gratis sportlessen en advies - Open dag in Amsterdam

Urbanathlon - schrijf je nu in

Mud Masters 2014